آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleدلیل و مسئله ای مهم درباره تغییر رنگ دندان کودک
تغییر رنگ دندان ها در کودکان ممکن است زنگ هراس را در سر شما به وجود آورد. اما این یک مسئله رایج در بین نوزادان و کودکان نوپا است و در صورت تشخیص زودهنگام می توان آن را درمان کرد. رنگ های سفید، زرد، قهوه ای یا خاکستری دندان کودکان از بین می رود. در این قسمت قصد داریم درباره دلایل تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا، علائم، درمان و پیشگیری از آن توضیحاتی را ارائه دهیم.
چه عواملی باعث تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان می شود ؟
دلایل این مشکل می تواند ناشی از ژنتیک، علت پزشکی یا سبک زندگی باشد. برخی از دلایل احتمالی تغییر رنگ در کودکان عبارتند از:
1. مسواک زدن نادرست :
مسواک زدن نامناسب یکی از دلایل اصلی مشکلات دندانپزشکی است که منجر به تجمع پلاک و پوسیدگی دندان می شود. علاوه بر این باعث افزایش تعداد باکتری ها در حفره دندان شده که ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان ها شود.
2. مصرف آب میوه های شیرین :
مصرف قند زیاد احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. دندان های پوسیده می توانند به رنگ خاکستری یا سیاه تبدیل شوند. خیساندن پستانک در آبمیوه های شیرین یا عسل نیز باعث افزایش تعداد میکروب ها می شود، بنابراین احتمال تغییر رنگ دندان ها را افزایش خواهد داد.
3. استفاده از برخی داروها :
برخی داروها می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند. مصرف داروهایی مانند تتراسایکلین توسط مادر در دوران بارداری ممکن است سبب تغییر رنگ دندان های کودک شود. کودکانی که مکمل های آهن مصرف می کنند نیز دندان هایی به رنگ سیاه خواهند داشت. داروی گلیبن کلامید که برای معالجه دیابت نوزادان بصورت دائمی استفاده می شود، ممکن است باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی دندان ها شود.
4. تروما :
یک مشکل یا افتادن دندان ها می تواند به اعصاب و خون رسانی آن ها آسیب برساند. این اتفاق باعث می شود دندان غیر حیاتی بنظر برسد. با گذشت زمان نیز دندان ممکن است از قرمز به قهوه ای تغییر رنگ دهد.
5. نقص مادرزادی :
نقص مادرزادی دندان ها می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود. بیماری ارثی نقص تشکیل مینای دندان که به عنوان هیپوپلازی مینا نیز شناخته می شود، یکی از این شرایط است. این بیماری توسط حفره ها، شکاف ها، شیارهای عمیق و لکه های زرد یا قهوه ای روی سطح دندان ها مشخص می شود.
6. دلایل رژیم غذایی :
مواد غذایی با رنگ های غلیظ مانند تمشک، توت فرنگی، زغال اخته، چغندر، انگور نیز ممکن است باعث تغییر رنگ دندان ها شود زیرا رنگدانه آن ها زیاد است.
7. زردی :
زردی باعث افزایش غلظت بیلی روبین در خون می شود. این وضعیت به افزایش غیرعادی سطح بیلی روبین در خون گفته می شود که می تواند باعث تجمع بیلی روبین در بافت های مختلف بدن شود. هنگامی که سطح بیلی روبین برای چند هفته بالا می رود، ممکن است روی دندان ها رنگ سبز را نمایان کند. این نوع تغییر رنگ غالباً دائمی است زیرا باعث ایجاد تغییرات دائمی در رنگ مینا و عاج دندان ها خواهد شد.
علائم تغییر رنگ و لکه های دندان چیست؟
لکه ها را می توان به طور گسترده به دو نوع دسته بندی کرد:
1. لکه های بیرونی :
لکه ها به دلیل عملکرد عوامل خارجی مانند خوردن مواد غذایی، نوشیدنی ها، داروها و باکتری ها ظاهر می شوند. خلاص شدن از شر این لکه ها بسیار ساده است. آن ها بر روی لایه بالای دندان که مینا نامیده می شود تأثیر می گذارند.
2. لکه های درونی :
این لکه ها در لایه های عمیق تر از دندان رخ می دهد. این تغییر رنگ ممکن است به دلایل مختلف از جمله عفونت و مشکلات مادرزادی اتفاق بیفتد. از بین بردن این لکه ها دشوار است. بر اساس شواهد مربوطه، گفته می شود که تغییر رنگ دندان ها در 9 طیف رنگی مختلف از جمله سیاه، قهوه ای، آبی، سبز، خاکستری، نارنجی، صورتی، قرمز و زرد یافت می شود. هر رنگ ممکن است علت متفاوتی را نشان دهد.
علل رنگ های مختلف لکه های روی دندان کودکان
چندین عامل مستعد می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود. هر رنگ از لکه ها می تواند نتیجه عوامل یا شرایط فردی باشد.
1. لکه های زرد یا نارنجی رنگ :
این نوع لکه ها معمولاً هنگامی ظاهر می شود که پلاک روی لثه، مواد غذایی یا نوشیدنی هایی که کودک مصرف می کند را جذب کند. مسواک زدن مناسب می تواند فرد را از شر آن ها خلاص کند. بهتر است از دادن غذا و نوشیدنی با مقدار زیادی رنگ غذایی اضافه شده خودداری کنید. اگر نمی توانید خودتان لکه ها را مدیریت کنید، از یک دندان پزشک مشاوره بخواهید.
2. لکه های سیاه یا لکه های تیره :
این نوع رنگ از لکه رایج ترین لکه ها در دندان نوزادان می باشد. اگر کودک مکمل های آهن مصرف می کند می تواند سبب ایجاد لکه های سیاه شود. لکه های سیاه ممکن است به دلیل فاسد شدن خمیر دندان، در صورت افتادن یا جراحت ظاهر شود.
3. لکه های سفید، قهوه ای یا ترکیب چنین رنگ هایی :
این نوع لکه ها ممکن است نشانه ای از فلوروز باشد و زمانی اتفاق می افتد که کودک نوپا از مقادیر زیادی خمیردندان فلوریداسیون یا خمیردندان های فلوراییده استفاده کند. حتی ممکن است با نوشیدن آب دارای فلوراید زیادی نیز رخ دهد. از خمیردندان با غلظت کم فلوراید برای کودک خود استفاده کنید تا زمانی که او یاد بگیرد تف کند و خمیر دندان را نبلعد. همچنین در صورتی که آب آشامیدنی منطقه شما دارای فلوراید بالایی است منابع آب جایگزین در نظر بگیرید.
اگر تغییر رنگ دندان کودک به دلیل غذای خاصی (مانند چغندر یا انواع توت ها) باشد، امری موقت خواهد بود. با این حال، اگر تغییر رنگ عمیق به نظر می رسد و به مشکلی شک دارید، به یک دندانپزشک مراجعه کنید.
درمان تغییر رنگ دندان
مواد سفید کننده دندان بدون نسخه برای نوزادان و کودکان نوپا مناسب نیستند. تصمیم برای ایجاد یک برنامه درمانی باید به دندانپزشک واگذار شود، که می تواند از ترکیبی از روش های درمانی استفاده کند:
- برای دندان های دارای لکه های جزئی زرد رنگ، دندانپزشک ممکن است توصیه کند تا دندان های کودک نوپای خود را با خمیر دندان بزرگسالان مسواک بزنید.
- اضافه کردن جوش شیرین به خمیر دندان به کاهش لکه ها کمک می کند.
- در برخی لکه های بیرونی، دندانپزشک ممکن است تمیز کردن و صیقل دادن دندان ها را به صورت حرفه ای توصیه کند.
- در بعضی موارد، هنگامی که دندان ها از نظر زیبایی ناخوشایند باشند دندانپزشک استفاده از سفید کننده مورد تأیید پزشکی را در نظر می گیرد.
- هنگامی که دندان ها به دلیل آسیب های ناشی از پوسیدگی، فلوروز یا مینای دندان ضعیف، شکسته یا کج به نظر می رسند، دندانپزشک توصیه می کند روکش رنگی برای دندان کودک نوپای خود قرار دهید.
- در بعضی موارد، دندانپزشک ممکن است برای خلاص شدن از لکه ها ، میکروآبراسیون را روی سطح دندان انجام دهد. میکروآبراسیون روشی است که لایه بالایی دندان ها به اندازه میلی متر از بین می رود.
- دندانپزشک ممکن است از یک مخلوط پومیس برای از بین بردن لکه های سطح دندان برای کودکان نوپا استفاده کند.
*از بین بردن لکه ها و تغییر رنگ دندان فقط باید توسط دندانپزشک انجام شود.
چگونه می توان از تغییر رنگ دندان های نوزاد و کودک جلوگیری کرد ؟
با رعایت برخی از اقدامات می توان از تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نو پا جلوگیری کرد.
برخی از این کارهای روزمره عبارتند از:
- دندان های کودک خود را دو بار در روز مسواک بزنید. کودکان خردسال را می توان تشویق کرد که دندان های خود را زیر نظر والدین مسواک بزنند. برای یادگیری روش های صحیح تمیز کردن دندان های او با دندانپزشک مشورت کنید.
- لثه ها و دهان کودک را قبل از رشد دندان با استفاده از گاز استریل، تمیز کنید.
- به کودک نوشیدنی های شیرین ندهید. از پستانک های خیسانده شده در عسل یا مایعات شیرین استفاده نکنید.
- معاینات دندانپزشکی برای نوزادان و کودکان نوپا نیز به همان اندازه مهم است که برای بزرگسالان مهم است. پس از بیرون زدن اولین دندان کودک، هر شش ماه یکبار برنامه معاینات دندانپزشکی را با دندانپزشک شروع کنید.
- چنانچه پیش از این هم توضیح دادیم اگر مکمل های آهن باعث لکه دار شدن دندان های کودک شده است عادت کنید که حفره دهان را با پاک کردن، مسواک زدن یا شستشو بلافاصله پس از دادن مکمل تمیز کنید. این امر باعث می شود لکه روی دندان ها از بین رود.
- هنگام خواب شب بطری شیر به کودک ندهید. این امر دلیل اصلی پوسیدگی دندان در اوایل کودکی است. وجود شیر و شکر باعث می شود تا محیط حفره دهان برای رشد باکتری ها ایده آل باشد.
- از خمیردندانی با مقدار فلوراید کم استفاده کنید تا کودک یاد بگیرد که چگونه آن را تف کند.
*نظارت منظم بر حفره دهان کودک، در مورد هر گونه تغییر عمده یا جزئی، به روز می شود.
در مورد مشکل با دندانپزشک کودک خود صحبت کنید. در بیشتر مواقع، تغییر رنگ دندان هنگام تشخیص زود هنگام اصلاح خواهد شد.
امتیاز شما